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Onderwerp Datum Vraag Antwoord 

1 
Alerteren? 

27/05/2015 
Als een bieding uitgelegd werd in de      
pre-alert, moet die dan achteraf nog 
gealerteerd worden als ze zich voordoet? 

Alerteren moet altijd!!! Of het geval nu vermeld werd in 
de pre-alert of op het pre-alertkaartje staat (en eventueel 
zelfs op de systeemkaart): altijd alles alerteren wat moet 
gealerteerd worden volgens de procedure. 

2 
Strengere 
arbitrage? 

27/05/2015 
Weegt de pre-alert nu zwaarder door bij 
een arbitrale beslissing als onvolledige 
informatie indien het niet gezegd is? 

Neen, aan de arbitrage verandert er niets: als iets niet 
vermeld werd in de pre-alert of als niet gealerteerd werd 
wat moest, dan is er een overtreding. De  procedure is 
alleen maar een nieuw overzicht van wat in de pre-alert 
hoort en wat gealerteerd moet worden. Hoe gearbitreerd 
moet worden kan je lezen bij andere vragen. 

3 
Alerteren? 

27/05/2015 West         Noord           Oost          Zuid      
1♣              1ZT             pas           ????     

Als er onmiddellijk NA de opening 1ZT of NA het natuurlijk 
tussenbod van 1ZT door de tegenstander geen volgbod of 
dubbel gegeven wordt, dan gaat de procedure ervan uit dat 
alle klassieke conventies behouden blijven zoals Stayman 
en transfers. Die moeten dus niet gealerteerd worden in dit 
geval. 

4 
Alerteren? 

27/05/2015 West         Noord           Oost          Zuid      
1♣              1ZT             DBL           ????     

Als er onmiddellijk NA de opening 1ZT of NA het natuurlijk 
tussenbod van 1ZT door de tegenstander WEL een volgbod 
of dubbel gegeven wordt, dan gaat de procedure ervan uit 
dat alle klassieke conventies  zoals Stayman en transfers 
vervallen. Een natuurlijke bieding in zuid moet in dit geval 
dus niet gealerteerd worden; maar als Stayman of transfer 
bij afspraak behouden blijven, dan moeten die gealerteerd 
worden! 



5 
Biedsysteem 

27/05/2015 

West         Noord           Oost          Zuid      
1♣              1ZT             DBL           ???? In 
deze situatie blijft bij ons Stayman en 
transfer behouden. Mag dat feitelijk wel?     

Uiteraard mag dat - je moet het enkel alerteren! De 
Alerteerprocedure is geen technische leidraad, wel gewoon 
een inventaris van wat moet gealerteerd worden. 

6 
Pre-alert 

27/05/2015 

Iemand die Maj 5 speelt moet in de pre-
alert zeggen dat hij nog een 4krt ♣ kan 
hebben. Dit moet blijkbaar niet meer 
gealerteerd worden? 

Alerteren moet niet, wel melden in pre-alert bij de 
opening 1♦. Er wordt verondersteld dat men in Maj.5 met 
een 4-4 mineure standaard opent met 1♦.  

7 
Pre-alert 

27/05/2015 
De melding Maj 5 langste mineur moet 
blijkbaar niet in de pre-alert gezegd 
worden? 

Toch wel: de naam van het gebruikte biedsysteem luidt: 
"Maj.5 langste mineure". De naam van het biedsysteem 
moet je altijd vermelden! 

8 
Arbitrage 

27/05/2015 

Als iemand geen pre-alert meldt, of daarin 
te weinig vermeldt, of niet alerteert waar 
dat moet, hoe corrigeert de arbiter dan de 
uitslag van de gift? 

Arbitrale score. Als een tegenstander benadeeld is als 
gevolg van de overtreding, kan de wedstrijdleider een 
arbitrale score geven, 

9 
3ZT   

Gambling 
28/05/2015 

Ergens op een tornooi had iemand een 
dispuut gekregen wegens 3ZT opening + 
nog iets extra in andere kleur.In het 
conventieboekje  staat dat dat er geen 
Heer in andere kleur mag zitten. 

De alerteerregeling is duidelijk: de voorwaarde om 3ZT 
niet te moeten alerteren is dat het een soliede 7+ kaart in 
mineure belooft en preëmptief is, dus conform aan het 
conventieboekje - dat overigens niets te maken heeft met 
het alerteren, wel met het invullen van de systeemkaart. 

10 
Volgbieding 
tot 15 of 17 

punten? 

1/06/2015 

In de procedure staat dat een volgbod 
zonder sprong tot 17 HP kan en met 
sprong maar tot 15 HP, Vanwaar dat 
verschil? 

Verwaarloosbaar. Die bovengrenzen hebben feitelijk een 
heel beperkt belang. Tenzij daar grote afwijkingen 
afgesproken zijn (zoals zwakke sprongbiedingen) moet een 
lichte afwijking helemaal niet gealerteerd of vermeld in de 
pre-alert, Daarenboven: de alertprocedure is geen 
handleiding voor "technisch goed bieden";  aan beginners 
bijvoorbeeld kunnen uiteraard lichtjes afwijkende grenzen 
worden aangeleerd,  



11 
Regel van 

18 
1/06/2015 

Over de regel van 18 wordt niet meer 
gesproken. Als men die toepast, moet dat 
dan gealerteerd worden? 

Niet van toepassing. De "Regel van 18" heeft niets te 
maken met de regels voor het alerteren en heeft dat nooit 
gehad. Het is in het Reglement Biedsystemen een norm om 
te "meten" tot welke categorie een opening van 1 in  kleur 
behoort en dus waar die opening wel of niet mag gebruikt 
worden.  

12 
Zwakke 2 

1/06/2015 

Wij openen zwakke 2 zoals voorgeschreven 
maar met een extra beperking: we mogen 
nooit meer dan 2 kaarten hebben in de 
andere majeure. 

Vermelden in pre-alert. Dit is een afwijking op de 
standaard opening en dient dus wel vermeld te worden in 
de pre-alert en op de systeemkaart; alerteren is niet nodig. 

13 
1ZT 

met/zonder 
5krt maj. 

2/06/2015 

Wie 1ZT speelt zonder 5-kaart majeur zou 
volgens mij dit moeten melden in de pre-
alert, moet dit dan niet meer gealerteerd 
worden? 

Vermelden op systeemkaart. Over dit punt werd grondig 
overlegd in de commissie en we zijn het er over eens 
geraakt: alerteren is niet nodig, enige vereiste is dat op de 
systeemkaart vermeld wordt dat een 5-kaart majeur 
mogelijk is in de opening 1ZT.  

14 
4-krt 

overslaan 
2/06/2015 

Enkel in de pre-alert, maar hoeft dit niet 
meer gealerteerd te worden? Een hogere 
4krt mag nu overgeslagen worden ten 
voordele van een 4krt maj? Wat met Walsh 
: het bieden van de majeur krijgt hier ook 
voorrang na de 1♣ open…dus niet 
alerteren? 

Vermelden op systeemkaart. Als in opgaande lijn een 4-
kaart wordt overgeslagen, bijvoorbeeld N: 1♣ en Z: 1♠ 
waarbij zuid een 4-kaart ruiten mag overslaan als 
onderdeel van een biedsysteem waarin dit standaard is 
(zoals majeure cinquième), dan moet dit vermeld worden op 
de systeemkaart, 

15 
Preëmpt 

met        
6-kaart? 

2/06/2015 

In het nieuwe reglement , staat dat de BBF 
een preëmptief bod op 3 hoogte met een 6 
kaart als natuurlijk beschouwt. Echter, bij 
de uitwerking nadien staat er enkel nog 
7-kaart vermeld. 

In de procedure wordt duidelijk vermeld dat je moet 
alerteren als het kan gebeuren met minder dan een 
7-kaart. Dit geldt als regel. 



16 
Reverse en   

4-kaart 
overslaan 

3/06/2015 

West         Noord           Oost          Zuid      
1♥             pas               2♣             pas        
2♥             pas               2♠              enz..  
Oost sloeg een 4-kaart schoppen over om 
reverse (5/4) te kunnen bieden. Wat zijn 
de gevolgen voor het alerteren?   

Standaard. Een eerste principe van natuurlijk bieden is: 
"langste eerst" - wat oost hier doet met 5-♣ en 4-♠. Met een 
hand die te zwak is om als antwoorder reverse en dus 
mancheforcing te bieden kan je dan de schoppen niet 
overslaan. Beide situaties (sterk of niet sterk genoeg voor 
reverse) zijn standaard onderdelen van elk natuurlijk 
basissystemen moeten niet gealerteerd worden of vermeld 
in pre-alert of op de systeemkaart. 

17 
Beste 

Mineur? 
5/06/2015 Wat wordt er verstaan onder "beste 

mineur" in maj.5? 

Als de klaveren en de ruiten even lang zijn, dan wordt 
geopend met de sterkste van beiden. Als ze niet even lang 
zijn, dan wordt geopend met de langste van beiden; dit 
heeft tot gevolg dat in het systeem “beste mineur” nooit 1♣ 
kan geopend worden met een doubleton in die kleur. 

18 
4e Kleur 

conventie 
17/06/2015 

West         Noord           Oost          Zuid      
1♣             pas               1♦            pas         
1♥             pas               1♠  ??                     
of                                                        
West         Noord           Oost          Zuid      
1♣             pas               1♦            pas         
1♥             pas               2♠  ??                     
Wat moet gealerteerd worden als het de 4e 
kleur conventie is?                               

 "4e kleur" moet inderdaad niet gealerteerd worden. Die 
bieding is zo sterk ingeburgerd dat "iedereen" ze speelt en 
ze als "normaal" beschouwd kan worden, vandaar niet 
meer alerteren. De beide schoppenbiedingen kunnen als 
‘vierde kleur’ geïnterpreteerd  worden 

19 
Dubbel die 

4+schoppen 
belooft 

20/06/2015 

West            Noord               Oost                Zuid    
1♣                1♥                     DBL  ???                      
 
De DBL is voor ons minstens 4 kaart 
Schoppen. Dus 4 of meer (en 1♠ ontkent 
4kaart ♠) Moet die DBL dan gealerteerd 
worden of niet? DBL nooit alerteren of is 
dit een uitzondering op de algemene regel?

Een DBL mag nooit gealerteerd worden. Wel moet dit 
uiteraard duidelijk vermeld worden in de pre-alert en op de 
systeemkaart. Dit geldt voor alle ‘speciale’ dubbels; men 
kan hierop ook in de algemeenheid wijzen, en hierdoor in 
feite de tegenstrevers quasi de raad geven bij die dubbels 
altijd uitleg te vragen. En allicht zullen jullie het 1♠-bod 
dan vanzelf wel alerteren! 



20 
Sterke 

Klaveren: 
Opening 1♦  

21/06/2015 

De 1♦-opening in Sterke Klaveren met 
12-14 HP en geen 5-krt hoog, moet die nog 
steeds gealerteerd worden?  
(In de groene "niet alerteren"-kolom staat 
dat de puntenrange gemeld moet worden 
in de pre-alert.) 

De opening 1♦ in Sterke Klaveren moet wel degelijk 
gealerteerd worden, zie daarvoor eerste regel in kolom van 
“Alerteren”: “indien niet natuurlijk”. In de pre-alert zou 
moeten gezegd worden dat de openingssterkte van 1♦, 1♥ 
en 1♠ 12-14 is (en niet de klassieke 11-19). 

21 
4e kleur 

conventie  
22/06/2015 

De 4de-kleurconventie moet niet 
gealerteerd worden.  Wie geen 4de-
kleurconventie speelt moet de 4de kleur 
wel alerteren? 

Nee. De alert op de 4e kleur betekent in feite “Kan 
4e kleur zijn.” In feite te vergelijken met de uitleg dat in de 
1ZT-opening een vijfkaart majeur KAN zitten. 

22 
Dubbel die 

4+schoppen 
belooft 

22/06/2015 Waarom moet Puppet Stayman na 1ZT wel 
gealerteerd worden en niet na 2ZT?  

Op 2ZT zijn Puppet Stayman of Niemeyer klassiek; daarom 
moeten die niet gealerteerd worden. Op 1ZT spelen de 
meeste spelers Stayman (zwak of sterk), de minder 
gangbare Puppet Stayman of Niemeyer moeten daarom op 
1ZT wél gealerteerd worden. Deze regeling gold voor de 
herziening van de procedure ook al. Bij het opstellen van 
een procedure moeten keuzes gemaakt worden en daarin 
hebben de vroegere en de huidige commissie zich laten 
leiden door de realiteit; een van de  redenen van de 
herziening van de procedure was trouwens dat een aantal 
conventies tegenwoordig door zoveel spelers gebruikt 
worden dat ze gemeengoed geworden zijn. Wat al dan niet 
“gemeengoed” is, is soms misschien bediscussieerbaar, een 
reden te meer om een duidelijke beslissing te nemen. 

23 
Preëmpt 

met        
6-kaart? 

26/06/2015 

Zie vraag 15: in het nieuwe reglement, 
staat dat de BBF een preëmptief bod op 3 
hoogte met een 6 kaart als natuurlijk 
beschouwt. Echter, bij de uitwerking 
nadien staat er enkel nog 7-kaart vermeld. 

De vermelding van zes kaarten op pagina 3 is een tikfout, 
het gaat wel degelijk om een 7-kaart. Deze fout wordt 
rechtgezet in de bij te drukken boekjes. 



24 
Zwakker dan 

normaal? 
30/06/2015 

West       Noord        Oost      Zuid            
1♣            1♠              2♥                              
 
Als 2♥ nu een natuurlijk bod is dat een 5-
kaart belooft en ongeveer 8 punten, moet 
dat dan gealerteerd worden? 

Dit antwoord van 2♥ wijkt af van het basissysteem, waar 
een antwoord op 2-niveau minstens 10 punten belooft en 
dus forcing is; door de aard van deze overeenkomst is deze 
2♥ niet forcing en dat kan een serieuze verrassing zijn voor 
zuid als die nu even afwacht in de veronderstelling dat west 
toch nog iets moet bieden en vervolgens west ziet passen. 
Dus: alerteren! 

25 
Zwakker dan 

normaal? 
30/06/2015 

 
West       Noord        Oost      Zuid            
1♠            dbl             2♠                              
 
Als 2♠ nu gebeurt met steun schoppen 
maar met een zwakke hand (2-3 punten),  
moet dat dan gealerteerd worden? 
 

Ook dit wijkt af van het basissysteem, om het even of het 
gebeurt als een standaard afspraak tussen partners of als 
een soort “impliciete” afspraak die door de gewoonten 
gegroeid is. Dus: alerteren! 

26 
Wat in 

vierde hand, 
de zgn. 

heropening? 

30/09/2015 

West       Noord        Oost      Zuid            
1♠            pas           pas       1ZT ?              
 
Of: 
 
West       Noord        Oost      Zuid               
pas         pas            pas       1ZT ? 
 

Het eerste geval noemt men “heropening”, namelijk na een 
opening in 1e hand gevolgd door tweemaal pas. Volgens de 
Alerteerprocedure (boekje pagina 8 voorlaatste onderwerp) 
is 1ZT hier standaard 10-12 punten en moet dus niet 
gealerteerd worden – 1ZT met 15-17 (of zo) dus wel! 
 
Het twee geval noemt men geen heropening (je kunt 
namelijk niet HERopenen als er nog niet geopend was).  Na 
driemaal pas is de standaard dat alles hetzelfde betekent 
als in een gewone, directe opening, dus hier moet 1ZT 15-
17 (of om het even welke andere  gewone opening) niet 
gealerteerd worden, een afwijking wel uiteraard. 

 


